Un bon Chabrol. Huh ?!? Vous êtes dans le Périgord


De vakantie in de Périgord kan een bijzondere verrassing opleveren. Zo kun je aan tafel in een restaurant de echte Chabrol tegenkomen. Een oude traditie die nog steeds gebruikt wordt vooral door de oudere generatie.  Jij kijkt raar op je neus als het aan de andere tafel wordt gedaan. Maar wat is het ….

Chabrol chabrol03

chabrot_04_1

De inheemse Périgourdins gieten in het laatste beetje soep van hun bord, een half glas goede wijn. Bij voorkeur van eigen wijngaard of uit de regio, altijd rood. Het bord wordt aan de lippen gezet en met eerbied wordt alles opgedronken. Het geheel is dan nog op de juiste temperatuur en geeft een bedwelmende geur. Handig om je bord schoon te maken voor de volgende gang. Het juiste niveau, de hoogte van de wijn wordt bereikt als de achterkant van de lepel niet meer zichtbaar is.  De beste Chabrols worden gemaakt met het restje uien- of  knoflooksoep, kippensoep of bouillon getrokken van een groot stuk vlees met bot.

Over de oorsprong van deze uitdrukking is men nog in discussie. In de praktijk is het een wijdverspreid gebruik in alle sociale klassen van de Périgourdins in de negentiende eeuw. Echter, deze gewoonte was exclusief voorbehouden aan mannen. Alleen vrouwen die onlangs bevallen waren of borstvoeding gaven kon elke dag een Chabrol claimen. Kinderen en jongeren werden pas volwassen bij het nuttigen van de allereerste Chabrol. Veel later mochten ook vrouwen en kinderen mee doen met deze traditie.

Bovendien werd het geheel unieke gebruik therapeutische deugden toegeschreven. Het zou een herstellend en verkwikkend effect rechtvaardigen. Er werd zelfs gezegd dat een goede Chabrol veertig cent steelt van elke franc bij een bezoek aan een arts. Andere verhalen vertellen dat de Chabrol het in zich heeft om mensen die zijn erg moe zijn als gevolg van gedwongen arbeid of van hard werken op het land en in de uitgestrekte bossen zich gemakkelijker kunnen ontspannen.  Kortom: de Chabrol vermijdt de arts en vervangt de apotheker.  Of is een goed excuus voor een lekkere slok wijn.

Alhoewel deze traditie nog wel altijd aanwezig is bij een feestelijke maaltijd verdwijnt dit oude gebruik helaas langzaam uit het dagelijkse leven van de Périgord.

Share :
Related Posts

Leave Your Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.