Village de Montmarsis

De geschiedenis van de Lot en Dordogne

De geschiedenis van de Lot en Dordogne

De departementen Lot en Dordogne

Lot is een van de oorspronkelijke 83 departementen die tijdens de Franse Revolutie op 4 maart 1790 zijn ontstaan. Het is ontstaan uit de oude provincie Quercy.

De nieuwe afdeling had zes districten: Cahors, Martel, Gourdon, Figeac, Montauban en Lazorte. De hoofdstad (nu prefectuur) was Cahors.

In 1808 werden enkele van de oorspronkelijke zuidoostelijke kantons ervan gescheiden om het departement Tarn-et-Garonne te vormen. Oorspronkelijk strekte het zich veel verder naar het zuiden uit en omvatte de stad Montauban.

De rivier de Lot doorkruist het departement van oost naar west met talrijke meanders. De rivier de Dordogne stroomt door het noordelijke deel van het departement. Er zijn zeven natuurlijke regio's in het departement:

De Segala (noordoosten) beslaat de oostgrens van het departement Lot. Het is het deel van het Centraal Massief dat het departement binnenkomt en hier bevindt zich het hoogste punt van het departement Lot in Labastide-du-Haut-Mont, met een hoogte van 783 m (2569 ft).

De Limargue (midden oosten) scheidt de Segala van de Causses van Quercy. Deze smalle strook land bevindt zich tussen de valleien van de Dordogne en de Lot. Het staat bekend als Terrefort rond de stad Figeac.

De Causses of Quency zijn verschillende kalkplateaus die worden doorkruist door de valleien van de rivieren Dordogne, Lot en Aveyron. Van noord naar zuid zijn het de Causse van Martel, de Causse van Gramat en de Causse van Limogne.

De Bouriane (west). Dit gebied is bedekt met een weelderige vegetatie en verschilt sterk van de bijna dorre plateaus van de Causses.

De Quercy Blanc (zuid) wordt gevormd door kleine witte kalksteenplateaus langs valleien waar granen, oliehoudende zaden (planten die worden gekweekt om plantaardige oliën te produceren), meloenen, pruimen en tabak worden verbouwd.

De vallei van de rivier de Lot (zuiden), met vele wijngaarden en groentegewassen.

De vallei van de rivier de Dordogne (noorden), met zijn walnootboomgaarden en weilanden.

Les plus beaux villages - authentieke Franse dorpjes

Samen met het departement Aveyron heeft de Dordogne het merendeel van "plus beaux villages de France". Dit zijn plaatsen die opvallen door hun schoonheid en daarom op een speciale landelijke lijst zijn geplaatst. Veelal gerestaureerde middeleeuwse of versterkte dorpen die de oorspronkelijke authenticiteit hebben behouden.

In de vallei van de Dordogne zijn dit de versterkte dorpen van Domme, vanwaar er een prachtig uitzicht is over de vallei, Beynac, Castelnaud-la-Chapelle, La Roque Gageac en Limeuil. De vallei van de Vezere heeft twee van de "mooiste dorpen van Frankrijk": Saint-Léon-sur-Vézère en Saint-Amand-de-Coly.

Deze dorpjes, die typisch zijn voor de Périgord, imponeren met hun authentieke uitstraling, prachtige architectuur en aangename rust. Andere plaatsen in de Dordogne-Périgord zijn het bezoeken waard: Belvès op een klif hoog boven de vallei van de Nauze, of het Engelse vestingdorp Monpazier dat met uitzonderlijk goed intacte overblijfselen wordt beschouwd als een schoolvoorbeeld van de versterkte dorpen in Zuid-west Frankrijk. En meer naar het noorden het pittoreske dorpje St-Jean-de-Côle.

Forten en kastelen in de Dordogne

De Dordogne heeft de grootste dichtheid aan adellijke huizen in Frankrijk. Er zijn 1500 kastelen, forten en landhuizen. Deze gebouwen hebben als bijzonderheid dat ze bestaan uit een mix van verschillende bouwstijlen uit meerdere tijdperken. Er zijn er meer dan veertig te zien, zoals:
• Kasteel van Milandes
• Kasteel van Biron
• Kasteel van Jumilhac
• Kasteel van Bridoire

Het 14e-eeuwse Maison Forte De Reignac in Tursac is het meest eigenaardige kasteel in de Périgord. Het is het enige voorbeeld van een uit rotsen gehouwen kasteel in Frankrijk dat volledig intact is gebleven en zijn originele meubels heeft behouden.

Vanaf de 12e eeuw wordt er meer natuursteen gebruikt, zoals het fort van Beynac, gebouwd op een uitstekende rots boven de Dordognevallei, en in het middeleeuwse kasteel van Castelnaud, tegenover het kasteel van Beynac.

Het Château de Hautefort behoort tot de classicistische architectuur van de Périgord en is een van de meest prestigieuze kastelen in Zuid-west Frankrijk.POWERED BY ESTATEFY.COM