Brive, een onverwachte verrassing !


Brive-la-Gaillarde, of kortweg Brive, is de tweede stad van de Limousin. En wat een aangename verrassing !

Op sleeptouw naar de echte uitverkoop tot wel 70 % kwamen we in het oude stadshart van Brive terecht. Nooit had ik zo’n aangenaam centrum verwacht. Al 15 jaren rij ik over de autobaan naar Gourdon en laat ik Brive links liggen. Schande, want het is en bezoek meer dan waard.

brive-fontein-1024-bij-576 plein-in-brive-1024-bij-576

Door de ligging in de vallei is het klimaat hier warm en aangenaam. Brive heeft een gezellige binnenstad met veel terrasjes, pleinen en winkels. Heerlijke lokale producten, leuke betaalbare mode, veel restaurantjes, cafés en super lekker vers gemaakt banketbakkers ijs.

Brive is de moedige of Brive is de vrolijke stad. Vroeger vooral moedig, nu met name vrolijk. Het oude centrum vormt een mooi bouwkundig geheel. Prachtige oude gebouwen zijn gebouwd met de warme gele zandsteen die de stad zuidelijk en eigen karakter geeft. Op zaterdagochtend is er een grote markt met lokale producten. Veel heerlijk vers fruit dat in deze warme vallei wordt geteeld.

Op cultureel gebied is Brive ook een interessante stad. In het centrum staat de kerk van Saint Martin. Het Hôtel Labenche is een stadskasteel gebouwd in heldere renaissancestijl. Tegenwoordig is dit een museum voor Kunst en geschiedenis met o.a. een bijzondere collectie van tapijten uit de 17de eeuw. Een ander museum is het museum Edmund Michelet over het verzet in de 2e en de deportaties van de tweede wereldoorlog. Brive was de eerste stad die werd bevrijd in 1944 door het verzet, zonder hulp van de geallieerden!

1024-bij-576  mandenwinkel-in-brive-1024-bij-576

Voor mij kwam Brive onverwacht als een aangename verrassing. Heerlijk een dagje gewinkeld, een heerlijke lunch op een terrasje en ijsje,  sluit ik de volgende keer af met een zwemmiddag in het gloednieuwe overdekte zwemparadijs.

gekke-winkel-brive-1024-bij-576       ijsjes-in-brive-1024-bij-576

Share :
Related Posts

Leave Your Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.